Dlaczego warto pić wino? Jakie są tego powody?

Nie od dziś słyszymy, że wino jest najzdrowszym z alkoholi. Nie jest to jakiś wymysł, ponieważ tak rzeczywiście jest, na co wskazują różne badania oraz obserwacje. Picie wina wpływa pozytywnie na wiele dziedzin naszego życia. Sprawdźmy jak dużo ma plusów. Co ważne gwarantuje długowieczność, a to dzięki sporej zawartości resweratrolu, czyli bardzo silnego przeciwutleniacza, który stymuluje gen długowieczności - SIR2.

Deco Salon
Treści źródłowe: www.decosalon.pl
Wydłuża on życie, a także odmładza. Dziś badania z jego zawartością są prowadzone na gryzoniach, a wyniki są zadowalające. Gryzonie poddane badaniu wykazywały wolne objawy starzenia starzenia, dodatkowo powracała elastyczność naczyń, polepszała kondycja ruchowa jak i gęstość kości.

Spożywanie wina polepsza funkcjonowanie mózgu, a co się z tym wiąże usprawnia pamięć. Alkohol poprawia krążenie, więc mózg jest dobrze odżywiony. Dawany gryzoniom cabernet sauvignon mocno zmniejsza ryzyko odkładania się w ich mózgach blaszek amyloidowych, jakie charakteryzują chorobę Alzheimera. Wino to wspaniałe lekarstwo dla serca. Obecne w winie procyjanidyny są w stanie dezaktywować tak zwaną endotelinę-1, przez co nie może się przemienić w twardą, bardziej niebezpieczną dla tętnic postać.

Polecamy też

Moda na ekologiczną żywność

Ekoj
Treści źródłowe: ekoj.pl
Ludzie dopiero zwrócili uwagę na to, co kupują. Nie zgadzają się na niezdrowe dodatki i domagają się jakości. Zdrowa żywność przestaje być ekstrawagancją i pojawia się w zwykłych domach. Firmy, które mają w ofercie produkty ekologiczne kojarzą się jeszcze z wysokimi i nieuzasadnionymi cenami.


Wino chroni przed rakiem. Apigenina, to jest flawonoid znajdując się w winie jest w stanie hamować rozrost zmian rakotwórczych, bo pozbawia komórki raka mechanizmu chroniącego je przed apoptozą. Apoptoza jest mechanizmem, który zezwala organizmowi wyrzucić komórki wadliwe lub zużyte. Rak potrafi się przed tym obronić, więc rośnie bez ograniczeń, zaś jego komórki są niemal nieśmiertelne.
Wino ma wpływ na lepsze trawienie. Wypijane do posiłków zwiększa wydzielanie śliny oraz wytwarzanie enzymów trawiennych. Dodatkowo, alkohol poszerza naczynia krwionośne, a jakby tego było mało, polepsza ukrwienie, dzięki temu wino, które jest wypijane do posiłków powoduje, iż składniki odżywcze prędzej trafiają do układu krwionośnego Obecny w tym alkoholu kwas cynamonowy sprzyja wydzielaniu żółci, przez co następuje sprawniejsze trawienie tłuszczy. Warto spożywać ten trunek, zakupić piękne karafki do wina oraz cieszyć się pięknym bukietem zapachowym. Te doznania zmysłowe z pewnością przyniosą nam dodatkowe plusy, w postaci dobrego samopoczucia.
2018/06/22, 10:28:45
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.