Pozytywy posiadania garnków wysokiej kategorii

Mówi się, że „co kraj, to obyczaj”. Powiedzonko to odnosi się także do kulinarnych właściwości danego regionu świata. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni polskiej to przede wszystkim pierogi, bigos, różnego rodzaju kasze, kluski, gołąbki, ale też kotlety schabowe, mielone, golonka a także różnego typu zupy (między innymi uwielbiany przez większość obcokrajowców żurek, serwowany przez większość polskich gospodyń w Święta Wielkanocne.


garnek
Dziennikarz: Neoflam
Treści źródłowe: Neoflam
Kuchnia meksykańska jest nacechowana pikanterią i ostrymi potrawami za sprawą różnych odmian papryczek oraz chili. Bazuje głównie na kukurydzy oraz wielu rodzajach fasoli i pozostałych warzyw strączkowych. Najpopularniejszymi potrawami meksykańskiej kuchni są burrito i tortilla, czyli pozwijane placki wypełnione najróżniejszym nadzieniem, w skład których wchodzą meksykańska fasola, mięso i ryż. Burrito jest tak naprawdę plackiem pszenicznej tortilli, ta z kolei jest plackiem kukurydzianym. Innymi znanymi przekąskami kuchni meksykańskiej są nachos (fragmenty tortilli pokryte sosem albo roztopionym serem) oraz salsa (sos wykonany z drobno pociętych warzyw różnego rodzaju, przyprawiony i mocno pikantny).
1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.