Czy warto pić niebieską herbatę? Jak wpływa ona na nasze samopoczucie, w jakich rzeczach może pomóc?

W ostatnim czasie niebieska herbata, określana także jako oolong lub ulung, jest bardzo popularna. Przeróżne badania, które prowadzono pod kątem jej właściwości wykazały, że umożliwia naturalnie pozbyć się zbędnych kilogramów. Ta herbata pozyskiwana jest z mieszanki herbaty - czerwonej oraz zielonej. Herbata oolong cieszy się uznaniem pośród wszystkich znawców herbaty, to dzięki swojemu wyglądowi i interesującemu smakowi.


na herbatce
Dziennikarz: Jason James
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Ten gatunek coraz częściej jest dostępny w Polsce, co znaczy, że można go spotkać nie jedynie w sklepach z różnymi herbatami, lecz także w supermarketach i sklepach ze zdrowym jedzeniem, a także w sklepach online - btrt.com.pl/produkty/herbaty,2,1809. Uprawiana jest na wyżynnych terenach Chin oraz Tajwanu, ma tam bardzo długą tradycję, stosowana jest od wieków, jako napój odchudzający. Regularne picie takiej herbaty pomoże nam na wielu płaszczyznach.

Przede wszystkim jest bardzo pomocna, jeśli chcemy się odchudzić. Wspomaga przemianę materii, co wyróżnia ją od innych rodzajów herbat. Wspomaga pracę wątroby, dzięki czemu redukuje nadmiar cholesterolu, jest doskonałym przeciwutleniaczem, jak również zapobiega oraz leczy stłuszczenie wątroby. Samo zaparzenie takiej herbaty to swego rodzaju rytuał, do tego musimy znać zasady, jakie dotyczą wszystkich jej rodzajów, żeby móc w pełni docenić jej wszystkie moce. Podstawowe zasady są takie, iż jedną łyżeczkę liści niebieskiej herbaty bierzemy na jedną szklankę wody. Używać można tylko wody mineralnej. Jeżeli używamy czajniczka powinniśmy zapamiętać, iż nie może być metalowy, bo tego typu surowiec nie wpływa na ten napar zbyt dobrze.


Najbardziej odpowiednie będą tutaj zaparzacze wykonane z gliny, czyli te, jakich używają ludzie ze Wschodu. Żeby zrobić naprawdę smaczną niebieską herbatę, woda musi być bardzo gorąca (90-100 stopniu Celsjusza). Liście należy parzyć tylko przez mniej więcej trzy minuty, zaś po takim czasie należy wyjąć je z gorącej wody. To niesamowicie istotne, bo taki gatunek dość szybko ulega utlenieniu. Jak będziemy o tych rzeczach pamiętać, to możemy być mieć pewność, iż taki napar będzie pyszny i będzie miał bardzo dużo dobrych właściwości.
2015/11/24, 13:26:54
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.