Wagosuszarki elektroniczne

Wagosuszarki to urządzenia niezastąpione w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Mierzenie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najważniejszych parametrów jakości. To zawartość H2O w produkcie sprawia, że dany towar ma odpowiednią konsystencję, pożądany termin przydatności do spożycia czy pożądane parametry fizykochemiczne.
Wagosuszarki
wagosuszarka
Treści źródłowe: wagi-elektroniczne.pl
Badanie wilgotności w produktach metodą suszarkową jest najlepszą formą kontroli, cechuje się jednak bardzo długim czasem suszenia, co jednocześnie odsuwa w czasie uzyskiwanie wyniku bieżącej produkcji. Dzięki zastosowaniu wagosuszarki do mierzenia wilgotności otrzymujemy w znacznie krótszym czasie podobny wynik z metodą suszarkową. Wykorzystując wagoszuszarkę często skracamy czas badania zawartości wody z kilku godzin do zaledwie kilkunastu minut. Warto jednak pamiętać, że to właśnie metoda suszarkowa badania wilgotności jest formą odniesienia. Na wagosuszarce możemy zmierzyć zawartość wody w zasadzie w każdym produkcie. Właściwie dobrane parametry wagosuszarki tj. np. czasu próbkowania i uprzedniego przygotowania wagosuszarki do pracy, pozwalają szacować wilgotność produktów spożywczych np. wilgotność mączki ziemniaczanej i wielu innych oraz produktów nawozach, a nawet wilgotność ściółki leśnej.

Wagosuszarki ze względu na rozdzielczość dzielimy na 3 poziomy: wagosuszarki poziom profesjonalny dedykowany jest dla użytkowników, którzy wymagają krótkiego czasu próbkowania oraz produktów o niskiej zawartości wilgoci przy jednoczesnej temperaturze próbkowania nawet 200°C. Profesjonalne wago suszarki na wyświetlaczu prezentują wykres - krzywa suszenia. Wagosuszarki poziom standardowy nadal oferują wysoką jakość, jednak dostępny zakres temperatury jest niższy i mamy do dyspozycji mniejszą ilość modów pracy. Wagosuszarki poziom podstawowy to najrozsądniejsze rozwiązanie do zastosowania technologicznego – szybkiego badania wilgotności w warunkach produkcyjnych (sprawdź tutaj). Niska cena i łatwa obsługa to nadrzędne zalety wagosuszarki poziom podstawowy. Ważnym parametrem wago suszarki jest temperatura komory grzewczej, niezwykle przydatnym jest np. zewnętrzny termometr do wagosuszarki. Wagosuszarka musi mieć ponadto szalki jednorazowe – aluminiowe tacki do nakładania próbki. W przypadku substancji o konsystencji mąki szalkę jednorazową można stosować wielokrotnie, przy niektórych substancjach tacka jest do użycia tylko jeden raz. Na rynku można zakupić szalki do wagosuszarki wielorazowego użytku. Do określania zawartości wody w cieczach wykorzystuje się filtry z włókna szklanego do wago suszarki. Wagosuszarki to tylko jedna z propozycji, jeśli chodzi o wagi elektroniczne.


Polecamy też

Fundamentalne przedmioty, które muszą znaleźć miejsce, w naszych kuchniach

kuchnia
Dziennikarz: Robert Kintner
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Wielu ludzi mówi, że kuchnia jest centrum domu i to tam powstaje specyficzna aura, której absolutnie nie da się skopiować. Jednak ludzie mający styczność z urządzaniem mieszkań, zyskali świadomość, iż kuchnia jest najbardziej kłopotliwym pokojem. Na potwierdzenie tej tezy z łatwością można odnaleźć mnóstwo dowodów, lecz jednym z nich z pewnością jest fakt, iż w takim miejscu na pierwszym miejscu musimy postawić użyteczność. Rzecz jasna nie oznacza to, iż jesteśmy zmuszeni zrezygnować z upodobań wizualnych.
Treści źródłowe: Wagi-elektroniczne.pl
2012/01/17, 10:29:35
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.