Wagosuszarki elektroniczne

Wagosuszarki to urządzenia niezastąpione w laboratorium, dziale kontroli jakości oraz na dziale produkcyjnym. Mierzenie zawartości wilgoci w wytwarzanych produktach to jeden z najważniejszych parametrów jakości. To zawartość H2O w produkcie sprawia, że dany towar ma odpowiednią konsystencję, pożądany termin przydatności do spożycia czy pożądane parametry fizykochemiczne.
Wagosuszarki
wagosuszarka
Treści źródłowe: wagi-elektroniczne.pl
Badanie wilgotności w produktach metodą suszarkową jest najlepszą formą kontroli, cechuje się jednak bardzo długim czasem suszenia, co jednocześnie odsuwa w czasie uzyskiwanie wyniku bieżącej produkcji. Dzięki zastosowaniu wagosuszarki do mierzenia wilgotności otrzymujemy w znacznie krótszym czasie podobny wynik z metodą suszarkową. Wykorzystując wagoszuszarkę często skracamy czas badania zawartości wody z kilku godzin do zaledwie kilkunastu minut. Warto jednak pamiętać, że to właśnie metoda suszarkowa badania wilgotności jest formą odniesienia. Na wagosuszarce możemy zmierzyć zawartość wody w zasadzie w każdym produkcie. Właściwie dobrane parametry wagosuszarki tj. np. czasu próbkowania i uprzedniego przygotowania wagosuszarki do pracy, pozwalają szacować wilgotność produktów spożywczych np. wilgotność mączki ziemniaczanej i wielu innych oraz produktów nawozach, a nawet wilgotność ściółki leśnej.

Wagosuszarki ze względu na rozdzielczość dzielimy na 3 poziomy: wagosuszarki poziom profesjonalny dedykowany jest dla użytkowników, którzy wymagają krótkiego czasu próbkowania oraz produktów o niskiej zawartości wilgoci przy jednoczesnej temperaturze próbkowania nawet 200°C. Profesjonalne wago suszarki na wyświetlaczu prezentują wykres - krzywa suszenia. Wagosuszarki poziom standardowy nadal oferują wysoką jakość, jednak dostępny zakres temperatury jest niższy i mamy do dyspozycji mniejszą ilość modów pracy. Wagosuszarki poziom podstawowy to najrozsądniejsze rozwiązanie do zastosowania technologicznego – szybkiego badania wilgotności w warunkach produkcyjnych (sprawdź tutaj). Niska cena i łatwa obsługa to nadrzędne zalety wagosuszarki poziom podstawowy. Ważnym parametrem wago suszarki jest temperatura komory grzewczej, niezwykle przydatnym jest np. zewnętrzny termometr do wagosuszarki. Wagosuszarka musi mieć ponadto szalki jednorazowe – aluminiowe tacki do nakładania próbki. W przypadku substancji o konsystencji mąki szalkę jednorazową można stosować wielokrotnie, przy niektórych substancjach tacka jest do użycia tylko jeden raz. Na rynku można zakupić szalki do wagosuszarki wielorazowego użytku. Do określania zawartości wody w cieczach wykorzystuje się filtry z włókna szklanego do wago suszarki. Wagosuszarki to tylko jedna z propozycji, jeśli chodzi o wagi elektroniczne.


Polecamy też

Porcelana obiadowa

Czajnik ceramiczny
Zastawa stołowa jest detalem nieodzownym w każdym domu. Naczynia są niezbędne do korzystania, każdego dnia, w trakcie serwowania śniadań, obiadów a także posiłków wieczorowych. Większa część Pań domu posiada, przynajmniej dwa serwisy obiadowe. Pierwszy służy do serwowania codziennych posiłków, zaś drugi jest wystawiany wyłącznie na specjalne sytuacje, takie jak urodziny, imieniny lub święta.
Treści źródłowe: Wagi-elektroniczne.pl
2012/01/17, 10:29:35
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.