Niezbędnik kucharza

Przenosisz się do nowego lokum? Nabyłeś willę? Będzie dużo pracy. Urządzanie domu to tygodnie snucia się po sklepach, kupowania odpowiednich tapet i zasłon, montowania i przenoszenia mebli. Wobec ilości dóbr do kupienia, przywiezienia i zainstalowania, czasem nie pamiętamy o bardzo ważnych rzeczach, jakimi są akcesoria kuchenne.
kuchnia
Dziennikarz: KOMANDOR
Treści źródłowe: KOMANDOR


To bezdyskusyjne, że o smaku dań decydują generalnie talenty kuchmistrza bądź dokładne trzymanie się instrukcji, zapisanych w godnych zaufania przepisach kuchennych. Lecz nie wolno lekceważyć faktu, że oprócz zdolności kluczowe są też narzędzia, które ma do dyspozycji pichcący. Sporo ludzi preferuje zaoszczędzić trochę pieniędzy i sprawić sobie sprzęt marnej jakości, co w przyszłości skutkuje np. przypalającymi się jajkami lub wiecznie za twardym ryżem. Jeżeli planujesz łatwo usmażyć mięso, niezbędne będą dobrej jakości patelnie żeliwne, wyrabiane z dobrych surowców.

Polecamy też

Fundamentalne przedmioty, które muszą znaleźć miejsce, w naszych kuchniach

kuchnia
Dziennikarz: Robert Kintner
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Wielu ludzi mówi, że kuchnia jest centrum domu i to tam powstaje specyficzna aura, której absolutnie nie da się skopiować. Jednak ludzie mający styczność z urządzaniem mieszkań, zyskali świadomość, iż kuchnia jest najbardziej kłopotliwym pokojem. Na potwierdzenie tej tezy z łatwością można odnaleźć mnóstwo dowodów, lecz jednym z nich z pewnością jest fakt, iż w takim miejscu na pierwszym miejscu musimy postawić użyteczność. Rzecz jasna nie oznacza to, iż jesteśmy zmuszeni zrezygnować z upodobań wizualnych.


W kuchni niezbędne są również jakościowe garnki, wyprodukowane z dobrze przewodzących ciepło materiałów. Sprawdź, z czego wykonane są uchwyty przy garnku, bo często zbyt wysoki ogień gazowy może je osmalić, co powoduje wytwarzanie okropnego odoru, który zepsuje smak dania i humor kuchmistrza długo. Świetnie wyprodukowane garnki mają uchwyty zrobione z dobrych materiałów, które nie dają się szybko podgrzewać i są rozsądnie umiejscowione.

Smażenie dań nie jest zbytnio dobre dla zdrowia, to potwierdzony fakt. Ludzie, którzy mają problemy z osiągnięciem normalnej masy ciała, muszą wycofać się z przyrządzania dań na patelni. Jeżeli narzekasz na długotrwale wrzody żołądka, smażone dania są zdecydowanie odradzane przez specjalistów, gdyż silnie drażnią ściany organu. Preferowanym sposobem jest pieczenie dań. Aby mięsa i warzywa były smaczne i soczyste, niezbędna okazuje się żaroodporna brytfanna.
Dziennikarz: G.S.
2018/07/12, 10:35:22
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.