Serwisy obiadowe wciąż w modzie

Jeszcze kilka lat temu popularnym upominkiem weselnym darowanym młodemu małżeństwu były serwisy obiadowe. Szyk powiązana z praktycznością to bezsprzeczny walor owego upominku. Niektórym małżeństwom udaje się utrzymać darowane serwisy obiadowe w niemal nieuszkodzonym stanie przez kilkadziesiąt lat.


fondue
Treści źródłowe: www.garneczki.pl
Serwisy kawowe – niezbędne w każdym domu
Popularność serwisów obiadowych lekko przybladła. Pewnie wskutek tego, iż dużo mniej osób przyrządza potrawy we własnym mieszkaniu. W tej chwili prym wiodą jednak takie naczynia jak na przykład talerze szklane, garnki do gotowania na parze, czy sokowniki. Warto zastanowić się jeszcze nad serwisami kawowymi. Większość osób chętnie pija czarny napój, a to rzadki widok na naszych stołach. Niemniej jednak znawcy kawy wskazują, iż smak tego napoju zależy także od naczynia, w jakim był on przyrządzony. Nie do przecenienia jest także sposób przyrządzenia. Tu prym wiodą ekspresy oraz kafetiery.

Kafetiery – szybka kawa w przednim stylu
Kafetiery to małe urządzenia do zaparzania kawy. Choć wykonane są z różnorodnych surowców, czasem niezmiernie cennych, w większości wypadków kupowane są te z aluminium. Choć w ojczystych kuchniach rządzi szkło (czego przykładem są wszechobecne talerze szklane) nie stworzono wciąż kafetery (ładne kafetery - na tej stronie) skonstruowanej z tego materiału. Kafetiery parzą mniejszą ilość kaw, aniżeli ekspresy. Są jednak ogromnie użyteczne a także pomimo dość historycznego stylu, wspaniale prezentują się we współczesnej kuchni.

Sokowniki i parowary– moda na zdrowie
Odkąd króluje trend zdrowego żywienia a także dbania o kondycję słynne stały się sokowniki oraz garnki do gotowania na parze. W sokownikach można przygotować soki zarówno z owoców, jak i jarzyn. Można też gotować w nich na parze. Nie działa to jednakże w obie strony. Garnki do gotowania na parze (więcej: garnki do gotowania na parze na garneczki.pl) służą jedynie do tego, do czego nawiązuje ich nazwa. Można jednak na nich przygotować dokładnie wszystko – od warzyw poczynając, na rybach kończąc.
Treści źródłowe: Garneczki
Dziennikarz: k.s.
2012/09/14, 09:51:55
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.