Nie posiadasz idei ? Upiecz ciasto!

Coraz bliżej do urodzin twojego mężczyzny a ty wciąż nie masz pomysłu na prezent największą radość? To bardzo proste, wystarczy przypomnieć sobie powiedzenie „przez żołądek do serca”. Nie od dziś wiadomo, że panowie są zachwyceni kiedy ich kobiety zaskoczą ich czymś apetycznym. Czekolada kojarzy się z miłością. Upiecz swemu ukochanemu pyszny tort czekoladowy. Będzie zaskoczony samym pomysłem, a smakowity deser spowoduje, że poczuje prawdziwą słodycz. Taki prezent spodoba się każdemu normalnemu mężczyźnie – wiadome jest, że podarunki prosto z serca, są o wiele bardziej doceniane i mają o wiele większą wartość, niż te kupione w sklepie.
tort
Dziennikarz: Dan Cake
Treści źródłowe: Dan Cake
Wykonanie czekoladowego tortu z masą karmelową wymaga przestrzegania pewnej kolejności. Po pierwsze należy zrobić ciasto z czekoladą. 120g mąki pszennej tortowej przesypać przez drobne sitko z 60g kakao i jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie przełożyć do niewielkiego garnka sześć jajek i niecałą szklankę sypkiego cukru, a całość ubić mikserem aż zaobserwujemy, że nasza piana jest sztywna. Kiedy będzie gotowa, następny krok to dodanie przesianych uprzednio składników i masła, a następnie wymieszanie ich. Tak przygotowaną gładką masę trzeba podzielić na trzy części i rozłożyć na trzy osobne, niewielkie tortownice o średnicy nie większej niż 22cm, lecz każda z nich musi być o jednakowym rozmiarze - zobacz na stronie. Trzeba pamiętać aby rozłożoną masę wyrównać. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie naszej kuchenki do temperatury 175 stopni Celsjusza i pieczenie przygotowanych ciast przez maksymalnie 25 minut. Po upieczeniu, ciasto należy wyjąć i odczekać, aż ostygnie.


Polecamy też

Garnki Demeyere są pragnieniem każdej osoby, która zdoła spędzić wiele godzin w kuchni - Czytaj w naszym tekście!

garnki
Aktualnie zdecydowanie więcej osób stawia na jakość, ponieważ zdają oni sobie sprawę z tego, że trwałe towary mogą wytrzymać bardzo wiele. Jeżeli mamy podobne zdaniem to w toku wyposażania mieszkania winniśmy zamawiać tylko właściwe i przetestowane artykuły. Jeśli chcesz się zorientować czy będzie to udany zakup to przed dodania artykułu do koszyka warto poprosić o radę internautów.


Podczas pieczenia ciasta, należy zabrać się za krem karmelowy. 250g masła i 60g cukru pudru mieszamy w mikserze. Następnie powoli dolewamy 180ml sosu karmelowego oraz dwie duże łyżki wódki, a całość miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość odkładamy na bok i bierzemy się za zrobienie czekoladowego kremu. Najpierw podgrzewamy 500ml śmietany kremówki, a następnie dodajemy do niej 100g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 150ml posiekanej czekolady mlecznej. Po około dwóch minutach powinna się rozpuścić, a całą masę należy dobrze wymieszać. Po tej czynności, odstawiamy powstały krem na pół doby do lodówki, a nasz tort dokończymy następnego dnia.

tort
Dziennikarz: bjearwicke
Treści źródłowe: http://sxc.hu
Nazajutrz mieszamy ze sobą pół szklanki zalanej wrzątkiem kawy rozpuszczalnej oraz jedną czwartą szklanki wody. Na spód tortownicy układamy pierwsze z trzech ciast i nasączamy je częścią powstałego płynu. Nakładamy połowę powstałego kremu karmelowego, przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta i również nasączamy. Tę samą czynność powtarzamy z pozostałym ciastem, które tak w taki sam sposób nasączamy. Górną część cista oraz jego boki smarujemy czekoladowym kremem i przechowujemy w lodówce do momentu wręczenia swemu ukochanemu. Warto jeszcze wspomnieć, że tortownice mogą być zastąpione przez blachy do pieczenia z wyższymi ściankami. Powodzenia!
2014/05/19, 12:55:51
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.