Wszystko, co ważne w kuchni

Talent do pichcenia potraw to tylko połowa sukcesu. Istotne są również odpowiednie akcesoria kuchenne, które umożliwią kucharzowi wykorzystanie pełni zdolności. Mistrz kucharski powinien posługiwać się sprawdzonym sprzętem, by móc gotować spory wachlarz posiłków. A kiedy już przyrządzi pyszności, należy je jakoś ładnie podać.

Czajnik ceramiczny
Oto praktyczny przewodnik, z którego dowiesz się, na co powinno się zwracać uwagę, kupując wyposażenie kuchni.

Fondue to pozornie proste danie, które wymyślono w Szwajcarii. Jest to właściwie płynny ser, zmieszany z winem i innymi dodatkami. Fondue spożywa się taplając w nim kromki bagietki na patyczkach. Mimo że potrawa wydaje się prosta w gotowaniu, potrzebuje kupna odpowiedniego sprzętu. Firmowy kociołek do fondue powinien znajdować się w kuchni każdego kuchmistrza, który pragnie przyrządzać oryginalne szwajcarskie fondue. Wybierając kociołek, należy pamiętać, żeby w zestawie znajdowały się także dedykowane sztućce.

Fundamentalnym elementem w dobrej kuchni są patelnie. Warto włożyć w kupno trochę gotówki, ponieważ wygodne smażenie jest bardzo ważne. Kup patelnie sprawdzonych producentów (dodatkowe informacje).

Kawa to rarytas, który przywędrował do Polski po odsieczy pod Wiedniem w 1683 roku. Jeżeli przyjmujesz współbiesiadników i zależy ci na eleganckim posiłku, warto zaserwować im deser z kawą. Lecz nie taką zwykłą, dostępną w każdym sklepie. Właściwy czarny napój parzy się w odpowiednich maszynach. Zaparzacze do kawy raczej są dość drogie, lecz na pewno warte każdych pieniędzy, o ile chcesz serwować właściwą kawę, a nie sikacz z masowej produkcji.

Wytworne serwisy obiadowe to chluba każdego ogniska domowego (zastawy obiadowe). Codziennie można spożywać posiłki ze zwykłych naczyń, jednak kiedy są goście, wypada podać im jedzenie na eleganckich talerzach.

Polecamy też

Jak wyprawiano kiedyś dożynki i co z tego wytrzymało próbę czasu do dziś

Piwo
Dziennikarz: Frô de maracujá!
Treści źródłowe: http://www.flickr.com
Dożynki są świętem ludowym, które organizuje się w celach dziękczynnych za pomyślne zakończenie żniw oraz prac polowych. Obchodzone są w wybraną niedzielę dziewiątego miesiąca roku, września. Dawniej z okazji obchodów tej uroczystości istniało wiele praktyk, obrzędów i zwyczajów. Niestety spora część z nich nie zdołała przetrwać do dzisiaj.


Przybory kuchenne oraz zastawy sprzedawane są w cyfrowych sklepach. Handel przez internet to zazwyczaj mniejsze ceny, niż te widywane w stacjonarnych sklepach. Dodatkowo w sieci można zdobyć artykuły, których raczej nie znajdzie się w zwykłych hipermarketach.
Treści źródłowe: Garneczki
Dziennikarz: A.Z.
2012/11/24, 00:15:36
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.